
We know what it takes to take care of the environment.
Wist je dat het schadelijker is voor het milieu om je verfborstel of –roller uit te spoelen en opnieuw te gebruiken, dan om de verf uit te schrapen en een nieuwe borstel of roller te kopen? Dit komt omdat microplastics bij het uitspoelen van je verfgereedschap onvermijdelijk in het afvalwater terechtkomen.
Hoe maak je jouw verfborstel of -roller proper?
01.

Start met schilderen
Gebruik je verfborstel of –roller.
02.

Pauzeren
Stop je met schilderen midden in een project? Sluit dan je verfborstel of –roller luchtdicht af. Dit doe je bijvoorbeeld met een vershoudzakje, standaard plastic zak of afdekfolie.
03.

Herstarten met schilderen
Pauze voorbij? Haal je verfborstel of -roller uit de zak of verwijder de afdekfolie en schilder verder met dezelfde verfborstel of -roller.
04.

Klaar met schilderen? Proper maken en wegzetten.
Blijf met je verfborstel of -roller weg van water. Verwijder zoveel mogelijk verf uit je verfborstel door hem eerst langs de rand van de verfpot te strijken. Gebruik daarna een verfschraper om de overige verf uit je verfroller te halen. De verwijderde verf meng je opnieuw bij de rest van je verf in de verfpot.
05.

Na gebruik?
Laat je verfgereedschap dan volledig drogen en uitharden vooraleer je deze bij het restafval gooit.
Of gebruik ons 2-emmer systeem.
Gebruik geen water bij je schoonmaak
Als je verfgereedschap uitspoelt onder stromend water, komt er verf in je afvalwater terecht. Dat is schadelijk voor het milieu.
Wist je trouwens dat verf de grootste oorzaak is van microplastics in het water? Help het milieu een handje en spoel je verfborstels en -rollers niet uit onder stromend water.
Wil je het echt grondig doen? Werk met het 2-emmer-systeem om de resterende verf uit je verfborstel of -roller te halen.

Wil je verfgereedschap toch hergebruiken? Werk dan met het 2-emmer systeem:
01.

Vul twee potten met deksel met lauw water (35°). Onze inzetemmers met deksel zijn daar ideaal voor.
02.

Verwijder zoveel mogelijk verf uit je verfborstel of -roller door hem eerst langs de rand van de verfpot te strijken. Gebruik daarna een verfschraper om de overige verf uit je verfroller te halen.
03.

Was de verfborstel uit in de eerste pot met water. Haal de verfborstel uit de pot en dek de pot af met een deksel.
04.

Was de verfborstel een tweede keer uit in de tweede pot totdat er geen verf meer in de borstel zit. Haal de verfborstel uit de tweede pot en dek de pot af met een deksel. Leg de verfborstel weg in je gereedschapskist en hergebruik wanneer gewenst.
05.

Breng beide potjes met verfwater naar de milieustraat of naar het dichtstbijzijnde verzamelpunt van klein gevaarlijk afval. Zo vermijd je dat er verf in het afvalwater terechtkomt.
Wist je trouwens dat ...
- Het schadelijker is voor het milieu om je verfborstel of –roller uit te spoelen en opnieuw te gebruiken, dan om de verf uit te schrapen en een nieuwe borstel of roller te kopen? Microplastics komen bij het uitspoelen van je verfgereedschap namelijk onvermijdelijk in het afvalwater terecht.
- 65-70% van je verf uit je roller kan worden gehaald door gebruik te maken van een verfschraper? Met deze gerecupereerde verf kan je een oppervlakte van 1,6m² tot 2,4m² beschilderen, afhankelijk van het type verfrol.
- 7 op 10 doe-het-zelvers de verf uit hun verfborstel of -roller halen door deze uit te spoelen onder stromend water? Jammer!
- Microplastics die in het afvalwater terechtkomen waterzuiveringstations beschadigen? Bovendien beschadigen ze daarna ook nog eens het wijdere milieu. Iets wat 100% vermeden zou moeten worden.